1. Įvadas į karjeros valdymą

1.1. Karjeros samprata

Tradicinis (organizacinis) požiūris į karjerą vyravo gana ilgai, kol XX amžiaus pabaigoje nesuintensyvėjo pokyčiai visuomenėje. Pokyčius skatino ir palaikė filosofų, sociologų, psichologų ir kitų sričių mokslininkų idėjos apie save realizuojantį, save reguliuojantį, numatantį ir save kuriantį asmenį aplinkoje, kurioje keičiasi ir griūna tradicinės visuomenės institucijos, kurioje nebėra struktūros, kuri diktuotų visiems privalomas vertybes.  

Pokyčių kontekste pasikeitė požiūris į karjerą. Karjera buvo pradėta laikyti reiškiniu, už kurį visų pirma atsakomybės imasi ar privalo imtis pats asmuo. Asmens karjera organizacijoje tampa individualios karjeros fragmentu. Šiuolaikiniame pokyčių kontekste nebeužtenka asmenį priderinti prie jo atliekamo darbo ar profesijos. Taip pat nebeužtenka asmenį suorientuoti ir nukreipti viena ar kita iš anksto žinoma linkme. Būtina, kad asmuo pats save pažintų ir imtųsi konstruoti savo unikalią karjerą sąmoningai pasirinkdamas tai, kas jam yra priimtiniausia ir tinkamiausia. 

Buvo pradėta suvokti, kad pagalba asmeniui, siekiančiam karjeros, negali būti vienpusė. Būtinas labai aktyvus paties asmens dalyvavimas. Taigi XX amžiaus viduryje buvo pereita prie karjeros konsultavimo, kurio pobūdis ir naudojami metodai keičiasi iki šių dienų. Vis svarbesnis vaidmuo tenka asmens savęs bei aplinkos pažinimo turiniui ir procesams bei karjeros ir darbinio tapatumo konstravimo pastangoms dinamiškame gyvenimo kontekste

Taigi, karjera šiandien suvokiama kaip visą gyvenimą trunkanti asmens darbo ir mokymosi patirčių seka. 

Pateiktame apibrėžime akcentuojami keli labai svarbūs dalykai. Visų pirma čia teigiama, kad karjera tęsiasi visą gyvenimą, vadinasi, karjera – tai ne vienkartinis pasirinkimas ar įvykis. Tai visą gyvenimą trunkantis pasirinkimų procesas, kur kiekvienas pasirinkimas veda prie naujos karjeros situacijos ir naujų pasirinkimų. Nė vienas pasirinkimas, koks jis bebūtų geras, negali užtikrinti sėkmingos karjeros visam gyvenimui. Jeigu šiandien asmuo renkasi studijuoti labai paklausią specialybę, niekas negali garantuoti, kad ji tokia išliks po dešimtmečio ar net kelerių metų.  

Karjera – tai darbo ir mokymosi patirtys. Darbas čia suprantamas kaip pridėtinę vertę kuriančios veiklos atlikimas. Darbas – tai ne tik tai, ką darome kaip profesionalai ar siekdami uždirbti pinigų, bet ir tai, ką darome laisvalaikiu, savanoriškai, be jokio užmokesčio ir tai, kas mums atrodo prasminga, įdomu ar malonu. Visų mūsų darbus papildo mokymasis. Mokymasis, kaip ir darbas, yra nuolatinis, nes pastaruoju metu pokyčiai įvairiose gyvenimo srityse tapo tokie greiti, kad nieko negalima išmokti vieną kartą visam laikui. Mes mokomės įvairiausių dalykų: tokių, kurie reikalingi mūsų darbams atlikti, laisvalaikiui praleisti, ir tokių dalykų, kuri e mums tiesiog įdomūs ar malonūs, galiausiai mes mokomės mokytis. 

Mūsų karjerai būdinga labai įvairios darbo ir mokymosi veiklos. Jos keičia viena kitą. Vadinasi, atsakomybė už žmogaus karjerą ir karjeros pasirinkimą labiau priklausė nuo tėvų, šeimos, bendruomenės, organizacijos ar visuomenės. Šiandien pats žmogus sprendžia, kokios norėtų karjeros. Todėl gerą karjerą dabar sunku įsivaizduoti kitaip nei paties žmogaus planuojamą ir valdomą procesą. 

Peržiūrėkite pateiktą video įrašą ir pagalvokite, kaip šiandien jūs galėtumėte apibrėžti savo karjerą remdamiesi video įraše išsakytomis nuostatomis?