INTRODUCTION TO CAREER MANAGEMENT

Svetainė: DEPS-Skills kursų aplinka
Kursai: Emotional Intelligence
Knyga: INTRODUCTION TO CAREER MANAGEMENT
Spausdino: Svečio paskyra
Data: penktadienis, 2024 spalio 18, 16:20

Aprašas

read the text and get some knowledge. 

1. ĮVADAS Į KARJEROS VALDYMĄ

 Suvoksite šiuolaikinės karjeros bei karjeros valdymo sampratą, suprasite asmeninės karjeros valdymo gebėjimų svarbą šiuolaikinėje darbo rinkoje.

1.1. Karjera šiuolaikiniame pasaulyje

Karjeros vizijos bei tikslų kūrimas neįmanomas be išorinio pasaulio pažinimo. Vizija ir tikslai orientuoti į ateitį, todėl maksimaliai realistiškam jų formulavimui studentui būtina ne tik gerai pažinti save, bei dabartinę darbo pasaulio būseną, bet ir gebėti įžvelgti pasaulio kaitos tendencijas. Pagrindinių ekonominių, socialinių, technologijų raidos tendencijų išmanymas leidžia adekvačiau įsivaizduoti ateities galimybes bei grėsmes, bei priimt kokybiškesnius karjeros sprendimus.

Complete the practical assignment Interesų tyrimas

 

Šiandien pagrindinis pokyčių variklis – sparčiai tobulėjančios technologijos. Jos iš esmės keičia užimtumo struktūrą, keisdamos įprastus žmonių poreikius naujais, naikindamos automatizavimui prieinamas darbo vietas bei kurdamos naujas – reikalaujančias aukštųjų technologijų išmanymo. Nuolatinis pasaulio pokyčių tendencijų tyrinėjimas reikalingas ne tik karjeros planavimo, bet jos įgyvendinimo etapuose. Pokyčiai vystosi dinamiškai, jų ilgalaikės prognozės sunkiai įmanomos, todėl būtina nuolat akylai sekti aplinką, kad būtų įmanoma laiku pasiruošti pokyčių metamiems iššūkiams.

Pasaulyje vykstantys karjerai svarbūs pokyčiai turi savo varomaisiais jėgas, tam tikras pamatines priežastis, kurios tarsi povandeninės srovės verčia jų nešamus daiktus judėti tam tikra kryptimi. 

 

Pasirenkite asmeninį karjeros planą

1.2. Karjeros samprata

 

Tradicinis (organizacinis) požiūris į karjerą vyravo gana ilgai, kol XX amžiaus pabaigoje nesuintensyvėjo pokyčiai visuomenėje. Pokyčius skatino ir palaikė filosofų, sociologų, psichologų ir kitų sričių mokslininkų idėjos apie save realizuojantį, save reguliuojantį, numatantį ir save kuriantį asmenį aplinkoje, kurioje keičiasi ir griūna tradicinės visuomenės institucijos, kurioje nebėra struktūros, kuri diktuotų visiems privalomas vertybes.  

Pokyčių kontekste pasikeitė požiūris į karjerą. Karjera buvo pradėta laikyti reiškiniu, už kurį visų pirma atsakomybės imasi ar privalo imtis pats asmuo. Asmens karjera organizacijoje tampa individualios karjeros fragmentu. Šiuolaikiniame pokyčių kontekste nebeužtenka asmenį priderinti prie jo atliekamo darbo ar profesijos. Taip pat nebeužtenka asmenį suorientuoti ir nukreipti viena ar kita iš anksto žinoma linkme. Būtina, kad asmuo pats save pažintų ir imtųsi konstruoti savo unikalią karjerą sąmoningai pasirinkdamas tai, kas jam yra priimtiniausia ir tinkamiausia. 

 

 

Buvo pradėta suvokti, kad pagalba asmeniui, siekiančiam karjeros, negali būti vienpusė. Būtinas labai aktyvus paties asmens dalyvavimas. Taigi XX amžiaus viduryje buvo pereita prie karjeros konsultavimo, kurio pobūdis ir naudojami metodai keičiasi iki šių dienų. Vis svarbesnis vaidmuo tenka asmens savęs bei aplinkos pažinimo turiniui ir procesams bei karjeros ir darbinio tapatumo konstravimo pastangoms dinamiškame gyvenimo kontekste

The owner of the video is Alytaus kolegija.

 

Taigi, karjera šiandien suvokiama kaip visą gyvenimą trunkanti asmens darbo ir mokymosi patirčių seka. 

More about career management